Sivut

torstai 24. heinäkuuta 2014

Ulkovalaistuksessa 6000 kelviniä

Sähkötöihin liittyvistä ongelmista johtuen ulkovalaisimet asennettiin vasta pari viikkoa sitten. Seinävalaisimina ovat Konstsmiden valaisimet, näillä on ilmeisen hyvä hinta-laatu -suhde, sillä samoja valaisimia löytyy tällä alueella melko monesta muustakin talosta. Me tilasimme ne taloon.com:n kautta. Näitä myydään muuallakin, mutta hinta oli halvin taloon.com:ssa. Toimitus oli nopea ja tavara mitä pitikin. Meidän kannalta ongelma oli se, että valaisimien mukana tulleet G10 -kantaiset polttimot olivat sävyltää jossain 2500 Kelvinin paikkeilla. Kun koko muu talo suunniteltiin valaistuksen osalta toteutettavaksi 5000-6000 Kelvinillä, niin piti ulkovalaisimiinkiin löytää uudet polttimot.

Suomesta on oikeasti todella vaikea löytää yli 4000 kelvinin polttimoita. Kun manasin tätä eräälle tukkurille, ohjasi hän minut etsimään polttimoita ulkomaisista verkkokaupoista, sillä esim. etelä-euroopassa suuremmat Kelvinit ovat yleisiä ja tavanomaisempia, Suomessa taas ollaan vielä mieltyneempiä lämpimään sävyyn. Värisävyistä voi tietysti ollaa ihan yhtä montaa mieltä, kuin muistakin sisustus- ja makuasioista. Moni pitää suurta kelvinimäärää kylmänä ja sinisenä. Toisaalta esim. sisällä tuo luonnollisen päivänvalon tiloihin, ero on todella selvä, kun vertaa keltaista tai lämpimän valkoista valoa, puhtaan valkoiseen valoon. Värit toistuvat hyvin ja näyttävät siltä miltä kuuluukin, lisäksi valaistusteho on hyvä.

Käytin pari tuntia verkkokauppojen kiertelyyn ja löysin Amazonilta aika hyvän valikoiman erilaisia vaihtoehtoja. Hintakin on Suomeen verrattuna erittäin kilpailukykyinen, pikaisesti arvioituna G10 -kantaiset polttimot maksoivat minulle kolmanneksen siitä, mitä olisin joutunut maksamaan Suomessa, mikäli 6000 Kelvinin polttimoita olisin edes löytänyt! Tilasin kahta erilaista polttimoa, sillä ostimme aikaisemmin yhteen vessaan kristallikruunun, jonka mukana tuli myös erittäin lämpimänsävyiset polttimot.

Tilauksesta G10 -kantaiset toimitettiin alle viikoss ja pari viikkoa taisi mennä kristallikruunun polttimoihin.

Autokatoksessa ja etuterassin katoksessa meille asennettiin kattoon upotetut g10 -kantaiset spotit. Eilen alkoi sitten polttimoiden vaihto ja tältä se näytti:
Lähtötilanne, valaisimien mukana tulleet polttimot

Alavalot vaihdettu

Polttimot vaihdettu, taustalla näkyy vielä talon "romanttissävyinen" valaisu.
Katoksessa myös uudet polttimot

Yhteensä 46 polttimoa on siis vaihdettavana, talli hoidettu, talo vielä vaiheessa. Selvää kuitenkin on, että 6000 Kelvinin valosävy on meidän juttu



WC:n kristallikruunun valaistusteho ja sävy -puhumattakaan ulkonnäöstä- on todella hyvä uusilla polttimoilla!

Sähkötyö-kuviosta luvasta tarkempaa rapsaa myöhemmin, nyt tilanne kuitenkin todella hyvä, kiitokset Sähköasennus Kohtamäki Oy:lle

maanantai 14. heinäkuuta 2014

Kokemuksia Samsungin takuuhuollosta, vol 5 -merkki vaihtoon

Niinhän siinä sitten kävi, että kun ensin odotettiin puolitoista viikkoa astianpesukoneen korjausta, niin lopputulemana meille tuli sitten uusi astianpesukone ja tällä kertaa ei enää Samsung.

Korjaaja työskenteli torstaina koneen parissa n. 2 tuntia, vaihtoi ison määrän osia, testasi ja ilmoitti koneen olevan kunnossa. Ihan kiva parin viikon käsitiskien jälkeen. Kone täyteen ja pesemään! Ja taas ensimmäisen pesun lopussa -vikakoodi!



Heti illalla lähti aika kypsyneen lapsiperheen sähköposti sekä huoltoliikkeeseen, että Expertille. Vaasan liikkeestä tuli vielä kuuden jälkeen vastaus, että palaavat asiaan seuraavana päivänä. Sain aamulla soiton ja sovittiin, että voimme vaihtaa koneen uuteen. Tässä vaiheessa Samsung ei ollut enää vaihtoehto! Perjantai-aamuna huoltoliike kävi hakemassa Samsungin pois. Sovittiin, että käymme Seinäjoelta katsomassa vaihtoehtoista konetta ja saamme sen myös sieltä hankkia. Jos uusi kone on kalliimpi, kuin Samsung, niin maksamme siitä välirahan. Kävimme heti perjantai-iltapäivänä katsomassa tarjonnan ja päädyimme Siemensin integroitavaan koneeseen. Kone oli hieman kalliimpi, mutta halusimme koneen joka toimisi suunnitellusti. Koneessa on vielä kiva ominaisuus Samsungiin verrattuna, se nimittäin heijastaa keittiön lattiaan koneen pesuvaiheen ja jäljellä olevan ajan. Loistava ominaisuus!










Pieni ongelma vain oli se, kone oli tilaustavaraa ja toimitusaika olisi ollut n. 5 arkipäivää. Seinäjoen Expertillä oli ainoastaan yksi kone esillä, eikä yhtään varastossa. Kun sanoimme, että ei huvittaisi enää käyttää yhtä viikkoa kesälomasta tiskaamiseen, niin he totesivat, että voivat antaa esittelykoneen meille! Loistavaa, lisäksi toimitus onnistuisi heti lauantaina aamupäivällä asennuksineen. Ja tästä aiheutuvat kustannukset menevät Samsungin korvattavaksi. Todella hyvää asiakaspalvelua kokonaisuutena Expertiltä!

Muutaman koneellisen kokemuksella voimme myös todeta, että koneen pesutulos on huomattavasti parempi kuin Samsungilla. Samsungin käyttökokemukset eivät todellakaan vakuuttaneet astianpesukoneen osalta, 12 kuukautta ja 2 korjauskelvottomaksi mennyttä astianpesukonetta. Toivotaan, että Saksassa valmistettu Siemens olisi kestävämpi.










keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Uima-allas

En muista olemmeko kirjoittaneet asiasta aikaisemmin, mutta jo alkuvaiheessa meillä oli suunnitelmissa tehdä uima-allas talon pihaan, allas tuli piirrettyä lupakuviinkin. Kun pihan täyttöjä viime kesänä tehtiin, kaivinkone teki maahan n. 2*5m -kokoisen kuopan, syvyys oli n. 1,5m. Lähtökohtaisesti siis ihan ok-kokoinen.

Kaiken muun raksaamisen ohella kuopan viimeistely ja allasvärkkien tilaaminen jäi pois viime kesän to do -listalta. Talvi teki sitten omia tuhojaan ja kuopan reunat hieman sortuivat ja laajensivat kuoppaa. Otin alkukesästä kaivinkoneen viimeistelemään kuopan. Samalla mitat sitten hieman kasvoivat ja kuopan mitat olivat 3,8*8 ja syvyydeksi tuli n. 1,9m. Kävi kuten raksaprojekteilla yleensä, lähti hieman käsistä :)

Syventäminen oli mukavuustekijöiden lisäksi perusteltavissa myös turvallisuustekijöillä. Allas on tehty terassin viereen siten, että terassi taso on n. 40cm vedenpinnan yläpuolella. Kun talossa on vauhdikkaat pojat 14-, 10- ja 4-v, niin vaikka kuinka uhkailisin, kiroilisin ja kieltäisin, niin pojat tulevat joka tapauksessa hyppimään altaaseen, jalat ja pää edellä. Joten altaan on paras olla siihen soveltuva! Ja täytyy myöntää, että on siihen itsekin tullut aika paljon terassilta sukellettua.

Allas oli siis suunnitelmissa on jo alussa ja ennen täyttöjä olin yhteydessä Ylistarossa toimivaan Ala-Peite Oy:ön. Ala-Peitteeltä tuli hyvä ohjeistus siitä, miten alla kannattaa perustaa, tehdä seinämät yms. Olimme jo varautuneet siihen, että muuraamme seinät leca-harkoista. Asia tuli puheeksi myös erään kaverimme kanssa, he olivat toteuttaneet altaan pelkästään maakuoppaan ja käyttivät sitä ympäri vuoden! Jäimme miettimään asiaa, kyselin hieman lisää, myös Ala-Peitteeltä ja tulimme siihen tulokseen, että tehdään kuopan seinät maasta! Kuopan reunoille tein kehikon 90*90 liimapuupalkeista, yksi kierros jonka yli pressun sai taivutettua. Taivutetun pressun päälle asensin vielä laudoituksen vahvistamaan pressun kiinnitystä.

Nopea ja kustannustehokas ratkaisu! Tämän lähemmäksi ei avantoa voi saada.

Allapressu levitettynä nurmikolle
pressun asettelua kuoppaan

hakee muotojaan

Altaan pohjana on multaa ja kolmella seinällä on multaa, yhden seinän suojasin styroksilla, koska ko. reunalla täyttö on tehty sepelillä, enkä halunnut sen hinkkaavan pressua.

En kauheasti hakenut tarjouksia vaan tilasin Ala-Peitteeltä koko paketin, joten emme osaa ottaa kantaa siihen, saisiko jostain halvemmalla. Osittain näin halusta tukea paikallista yrittäjää, mutta erityisesti siitä syystä, että heidän palvelualttiutensa teki minuun erittäin suuren vaikutuksen koko tämän projektin ajan (13kk). Vastaukset sain tarvittaessa nopeasti ja kun sanoin että haluan tehdä pelkästään maanvaraisin kuopan, niin sain hyvä ohjeistuksen siihenkin vaikka tämä eroaakin heidän normaalitoimituksesta.

Paketti sisältää siis pressun, suodattimen hiekkoineen, pumpun, tarvittavan määrän putkia ja liittimiä, sekä alkuun sopivan määrän kemikaaleja. Kemikaaleja voi tilata helposti lisää esim. heidän verkkokaupasta. Itse en ole vielä hintoja tarkemmin vertaillut, mutta kuuleman mukaan Ala-Peitteen hinnat ovat ihan kilpailukykyiset.

Suodattimeen kaadettiin 120kg kvartsihiekkaa, jonka läpi pintaventtiilin kautta imetty vesi suodatetaan ja kierrätetään takaisin altaaseen.

ihmettelyä ja ohjeiden selaamista




Pintaventtiilin asennus  on maanvaraisessa altaassa hieman haastavaa. Onneksi tuossa kohtaa oli maana pelkkää multaa. Kiinnitin vaneerin liimapuupalkkiin ja tein vaneeriin sopivan kokoisen reiän pintaventtiilin kiinnittämiseksi.



 Järjestelmän kokoaminen ei ollut mitenkään erityisen vaikeaa, mutta vaatihan se tällä koulutuksella hieman pohtimista. Kokonaisuutena aikaa ei kuitenkaan mennyt paria tuntia kauempaa. On hyvä huomata, että pumppu tulee ilman sähköjohtoa. Hieman oli sormi menossa suuhun perjantai-iltana, mutta onneksi naapurista löytyi konsulttiapua tähän, niin ei jäänyt altaan käyttöönotto siitä kiinni.




Olin laskeskellut, että altaa täyttäminen hanasta veisi noin vuorokauden. Ja sen se todellakin vei! Äkkiseltään Seinäjoen veden hinnoilla laskettuna altaan täyttö maksoi n. 200 euroa. Periaateessa kallista, mutta minkäs teet. Toisaalta altaan käyttöönotto tulee tehtyä puhtaalla vedellä, jolloin se ei kuormita puhdistusjärjestelmään niin paljon heti alussa. Mutta odottavan aika on pitkä!!









Mitä tällainen lysti sitten kustantaa? Jos ottaa huomioon tavarahankinnat (liimapuupalkit, pressu, suodatinjärjestelmän, kemikaalit), kaivinkoneen, veden sekä muutaman miedon asennusjuoman, niin jäädään alle kahdentuhannen euron. Varsinainen kuoppa tuli meillä täyttöjen yhteydessä, joten kaivinkoneesta ei jouduttu maksamaan erikseen. 

Seuraava vaihe on terassin rakentaminen altaan ympärille, viimeistelyä vaille valmis siis! :)





tiistai 1. heinäkuuta 2014

Ulko-ovea koskeva reklamaatio - positiivisiakin tapahtumia

Viime perjantaina se sitten tapahtui. Viime elokuussa suoritettu reklamaatio tuli hoidetuksi. Arkieteisen ulko-ovihan oli kiero ja sen reklamaation vaiheista olemme myös kertoneet. (reklamaatiosta)

No, siinä vaiheessa kun Hartsu sai väännettyä Fenestralta lupauksen uudesta ovilehdestä, niin samalla viikolla Fenestra menikin jo konkurssiin. Sitten etsittiinkin uutta ovimallia, siinä vaikeutena tosin oli, että meillä on vastaava ovi myös toisella puolella taloa ja luonnollisesti halusimme samanlaiset ovet, emmekä mitään "lähes vastaavaa".

En enää muista, kuka tämän uuden ovilehden toimitti, mutta ko. valmistaja on ilmeisesti ostanut Fenestran mallien oikeudet. Uusi ovilehti solahti vanhaan karmiin, jolloin päästiin huomattavan helpolla kun vanhoja karmeja ei tarvinnut irroittaa. Ovi on juuri samanlainen ulkonäöltään kuin vanha, mihin olemme todella tyytyväisiä.

Vaihto kesti puolisen tuntia ja uusi ovi toimii erittäin hyvin! Siitä kiitos Hartsulle ja sen asentajille.