Sivut

sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Pihasuunnittelua

Kerrankin tuli oltua ajoissa liikkeellä ja olin tänä viikonloppuna "Suunnittele oma pihasi" -kurssilla Ilmajoella Etelä-Pohjanmaan Opistolla.

Eilen päivä tuntui kyllä aika pitkältä, kun ei päästy omien pihojen kimppuun, vaan käytiin yleisiä asioita läpi. Tänään sitten jo piirrettiin millimetripaperille oma pihasuunnitelma -huippua!

Tässä valkoiseen taloon sopivia värejä. No -meille tulee
kuitenkin aika lailla valkoista.


























Talon väri on valkoinen. Sen kanssa ehdottomasti kielletty väri on punainen. Sinänsä mielenkiintoista, että kaavassa alunperin oli vaatimus punaisesta katosta. Punaisen käyttökielto ei kuitenkaan haittaa, kun valkoisessa ja tummanharmaassa on tarkoitus pysytellä. 

Opettaja oli ensin sitä mieltä, että valkokukkainen pensasaita on lähtökohtaisesti tylsä valkoisen talon pihalla, mutta kun sitten kuitenkin piirsin sen aidanteena, johon tulisi neljää eri pensaslajiketta ja väliin lehtipuita, sekä tietä vasten tulevalle rajala keltaoksakanukoita ja korallikanukoita, piti lopputulosta hyvänä ja toimivana. 

Meillä siis tuo valkoinen pitkä pensasaita tulisi ainoalle rajalle, joka rajoittuu naapureihin, mutta näkymä tiellä on sitten kanukoita,  sekä yhdistelmä kataja- ja kiviaitaa.

Koska meillä sisäänkäynti on talon päädystä ja "pääpiha" talon sivussa, meillä ei ole perinteistä suomalaista etupihaa, vaan tontti tulee jakautumaan toiminnoittain ja ns. oleskelupiha on talon sivussa olohuoneen jatkeena. 




Tähän tyyliin?
Talo on reilu 60 cm korkeammalla kuin tontin etuosassa oleva autotalli ja kun siihen sitten lisätään sokkeli, niin onhan talo  tässä vaiheessa vielä selkeästi "ilmassa", eli eteläpuolelle pitää ajaa vielä reippaasti maata.  

Tontti myös nousee etukulmasta tasaisesti viistosti takakulmaa kohden, mistä se sitten nousee rinteenä kalliolle tontin ulkopuolella, ollaan kallion suojassa. Perustusten yhteydessä ajattiin jo maata todella paljon, mutta  se ei riitä. 

Pääsen siis suunnittelemaan sitä, miten alapihalta noustaan yläpihalle :) 

Tänään lähti inspiraatio liikkeelle siitä, että lievän laskevan rinteen lisäksi, tarvitaan selkeitä rappusia kulkuväyliksi ja niihin liityen istutuksia, istutusaltaita ja valoja. 





Tässä kuvassa oli kuitenkin jotain, mitä olin etsinyt ja vaikka korkeusero ei meidän tontilla ole ollenkaan näin suuri, luulen että tästä muodosta lähdetään liikkeelle.

Muuten suora ja selkeä rajainen talo ja terassialueet kaipaavat ehkä vähän pyöreää linjaa jonnekin :)

Sain pihaan myös hedelmäpuualueen, keittiön puolelle istutusaltaan kukille ja yrteillä, marjapensaat löysivät harkinnan arvoisen sijoituspaikan, lisäksi lasten omat jutut on myös nyt asemoitu, joten hyvällä luonnoksella ollaan matkassa.

Idän puolelle metsänreunaan voisi laittaa
 myös jotain tällaista ...










Mutta, jotta totuus ei unohtuisi! 


Tässä tämänpäivän näkymä tuosta ihanan vehreästä nurmialueesta, taustalle voi kuvitella terassia, uima-altaan, laatoitusta, pensasaidannetta......
Tuleva paljun paikka siintää kuvassa takavasemmalla.
Ei saa antaa lautakasojen häiritä.... :)



Tässä kuva Glasierin alunperin viikolle 49 sovitusta liukuovi-ikkunasta, joka siirtyi viikolle 1 ja silloinhan toimitus ja asennus siirtyi viikolle 8. 


Viikko 8 päättyy muuten tänään sunnuntaina, ei taida tulla toimitusta tai asennusta vieläkään. 


Myyjä ei ole itse oma-aloitteisesti ottanut yhtään ainoata kertaa yhteyttä kertoakseen toimitusajankohdan siirtymisistä.



lauantai 16. helmikuuta 2013

Kristallipallo-logiikkaa

Viimeksi toimituksista seikkailivat siis takkapalat. Sen jälkeen, kun muurari soitti minun kännykkääni viime sunnuntaina ja totesi haluavansa puhua näistä rakentamisasioista aviomeheni kanssa, pääsin alkuviikolla juttelemaan myös Kaukokiidon rahtia toimittavan kuljettajan kanssa. 

Rahdikuljettaja siis soitti ja kertoi haluavansa sopia takan toimitusajankohdasta. Hyvältä kuulosti tähän saakka. Totesin, että keskiviikkona sopisi hyvin, mutta sitten tein virheen -kysyin toimituksen kellonaikaa. "Ei tässä mitään vitun kristallipalloa ole!" Tuli tiukka vastaus. 

Joo, no ei ole kristallipalloa, ei. Jotenkin vaan ajattelisi, että toimitusajankohtaan liittyisi myös kellonaika, edes summittaisella tasolla. Raksakuvioiden ulkopuolisessa maailmassa tapaamisen, tapahtumaan, toimitukseen jne. ajankohtiin liittyy päivän lisäksi aina myös kellonaika. Eihän näitä juttuja voi ottaa kun huumorilla ja nauraa. Melkein tekisi mieli joskus kokeilla tuota samaa lausetta tosimaailmassa, kun joku haluaa sopia tapaamisajankohtaa :D 

Meillä Hartsun toimituksiin liittyvien tavaroiden toimitukset sovittiin niin, että vastuu vastaaottamisesta kuuluu Hartmannille, eli käytännössä timpureille. Tästä ehtomuutoksesta ei voi olla kuin erittäin tyytyväinen, ottaen huomioon tämän ns. kristallipallonpuuttumisongelman. Olisi hyvin vaikea kuvitella, että istuisimme tontin laidalla odottelemassa rahdinkuljettajaa periaatteessa koko päivän.

Onkohan tämä kristallipallon puuttuminen syynä myös siihen, että tämä samainen rahdintoimittaja hukkasi sen liukuovi-ikkunan tammikuussa?


Tässä kuvia yläkerran sisäkaton rakenteista, joista kirjoittelin jutussa "Miesten raksalogiikasta"
Nyt tehty niin kuin kuuluu, ei tule ylimäräisiä alaslaskuja.
Keskeltä siis tasainen ja vino sivuilta. 


Yläkerran sisäkaton rakenteita,  liesituulettimen putki keskellä.

perjantai 15. helmikuuta 2013

Lämmityskuvioista

Tähän asti raksalla on puhaltanut 10kw sähköpuhallin pitäen tupaa lämpimänä. Eilen kuitenkin kytkettiin kaukolämpö kiinni ja saatiin kosteita tiloja lukuunottamatta piirit täyteen ja lämpiämään.

Meille asennettiin Oumanin vaihdin, jossa on 3 piiriä, yksi käyttövedellä ja kaksi lattialämmitykselle. Kosteiden tilojen piiriin liitetään myös terassin lämmitin, joten ko. piiri tullaan täyttämään glukoolilla. Valitettavasti tukusta ei ollut glukoolia saatavilla, joten sen piirin täyttäminen jäi tähän päivään. Mutta pääasia on, että saatiin lämmöt päälle ja päästään nopeuttamaan lattian kuivumista sekä pienentämään sähkölaskua! Meidän LVI-urakoitsijana on toiminut LVI-asennus E. Rentola Oy.  Meillä on hieman epätavallisia ratkaisuja terassin lämmityksen ja talon jäähdyttämisen suhteen. Rentola on tarttunut hyvin haasteisiin ja huomauttanut suunnitelmissa olevista puutteista sekä myös omatoimisesti tehnyt järkeviä käytönnönratkaisuja. Yläkerran ongelmia aiheuttaneet ilmastointiputket paljastuivat piirrosvirheiksi.

Nykyisessä kodissamme meillä on melko iso lasitettu terassi, jossa katto on toteutettu valokatteella. Se ei ole tiivis, aurinkoisena päivänä lämpötila nousee erittäin korkeaksi, ja toisaalta auringon laskettua se myös jäähtyy melko nopeasti. Meillä on kyllä seinällä sähköinen säteilijä, mutta se ei varsinaisesti auta lämmön karatessa. Terassille on mahtunut hyvä löhösohva, 6 hengen ruokapöytä ja grilli. Lähtökohtana uuden talon kanssa oli, että terassille on saatavissa vähintään samat toiminnot! Terassin syvyydeksi tulee 2,5 metriä ja pituudeksi lasitetulta osalta 8 metriä. 

Terassin lattia on lasitettavaksi tarkoitetun alueen osalta valettu ja sinne on laitettu tarvittavat styroksit. Aluksi suunnitelmissa oli laittaa sähköinen lattialämmitys valuun. Pääsuunnittelijamme kuitenkin visioi ajatuksen siitä, että hyödyntäisimme kaukolämpöä terassin lämmittämisessä. Lattialämmityksen sijaan tehokkaampaa olisi lämmittää terassilla olevaa ilmaa puhaltimella joka saa lämmitystehonsa lämmönvaihtimen kierrosta. Lattialämmityksen ongelmana olisi se, että se pitäisi olla koko ajan päällä, sillä jäähtyneen betonin lämmittäminen olisi aikaa vievää, eikä se soveltuisi meidän käyttötarkoitukseen. Alun investointikustannukset ovat hieman suuremmat, mutta toisaalta käyttökustannusten pitäisi jäädä kohtuullisiksi. Sen verran löytyy perittyä laihialaisuutta, että kovin kalliilla ei viitsisi terassia lämmittää.

Terassin lasitus pitäisi vielä tilata, pöydällä on kaksi tarjousta, jotka ovat parin sadan euron sisällä toisistaan, asennettuna. Molemmat ratkaisu mahdollistavat tiiviin lasituksen, joten puhaltimen lämmittämä ilma ei pääse suoraan karkaamaan ulos. Terassin yläpuolella on parveke, jonka pohja ajateltiin vielä keväällä/kesällä eristää, jolloin lämmönhukka pienenee entisestään. Eristys tullee tehdyksi SPU-levyillä, ellei parempia ideoita nouse ennen sitä.


vaihdin


terassin lämmittimelle tuodut putket

tiistai 12. helmikuuta 2013

Raksan aikataulut

Syksyn ja talven aikana on saanut huomata, että rakentamisessa aikatauluttaminen voi olla melko haastavaa.

Välillä tuntuu työt etenevät niin nopeasti, ettei meinaa perässä pysyä, ja toisaalta välillä aikataulut pettävät ja aiheuttavat ihmetteleviä puheluita, turhautumista sekä jonkin verran ylimääräistä työtä.

Esimerkiksi syksyllä Seinäjoen Energia aiheutti harmaita hiuksia haluammalla kaivaa kaukolämpöputken juuri valmistellun pihan poikki juuri silloin, kun Hartman koti oli lähettämässä kolme autollista tavaraa tontille. Kiukkuisia puheluita lensi suuntaan jos toiseenkin, onneksi Hartsun rahtikuski oli sen verran asialla, että saimme sovittua rahdin saapumisen ja purkamisen joustavasti Seinäjoen Energian laatiman aikataulun ympärille.

Paljon kuulee rakentajilta ja rakennuttajilta sellaisista vaiheista, jolloin tuntuu etteivät timpurit saa koko päivän aikana mitään näkyvää aikaiseksi. Meillä ei ole sellaista juurikaan ollut, välillä päinvastoin tuntuu, ettei meinaa pysyä poikien perässä. Työmaa on edistynyt ripeästi ja näillä näkymin pääsemme aloittamaan seinien tasoittamisen ja laatoituksen pohjatyöt jo viikolla 9. Tämä aiheutti pienoista vauhtia pintamateriaalien päättämiseen.

Toisaalta tavaran perään on välillä saanut soitella ja ihmetellä. Rakennusalalla ei tuo tiedottaminen aina tunnu olevan arvossaan. Esimerkiksi surullisen kuuluisa liukuovi-ikkunamme on seikkaillut jo pitkään, välillä tietämättömissä, välillä se on pulpahtanut esille milloin Seinäjoen Kaukokiidon terminaalissa, milloin laivasta matkalla kohti korjausta. Tuon liukuovi-ikkunan osalta olemme melko pettyneitä meille tulleeseen tiedottamiseen. Käytännössä aina olen itse saanut soittaa ja tiedustella asian tilaa. Lisäksi puheluihin ei aina vastata, vaan saan tekstarilla tiedon, että minuun otetaan myöhemmin yhteyttä, ilman että näin kuitenkaan toimittaisiin. Tämän hetkisen tiedon mukaan ikkunan pitäisi tulla meidän tontille loppuviikosta ja asennuksen pitäisi tapahtua seuraavalla viikolla. Saas kattoo kuinka käy...

Tänään piti takan asentajan aloittaa työnsä, siis piti. Takkavärkkejä vaan ei vieläkään näy tontilla, toiveissa on, että ne sinne huomenissa ilmestyisivät. Olin varannut itselleni apureita viikonlopuksi auttamaan värkkien kantamisessa sisään, mutta tällä kertaa pojat selvisivät säikähdyksellä. Tämänkin osalta jouduin olemaan itse aktiivinen ja aloin viime viikolla kysellä takan saapumisesta. Eipä minulle olisi muuten varmaan mitään ilmoiteltu. Sovimme vielä erikseen, että Uunisepät ilmoittaa muurarille aikataulumuutoksesta.

Sunnuntaina soi tämän blogin toisen kirjoittajan puhelin. Kuultuaan sen, että takkavärkkäjä ei ole tontille ilmaantunut, eikä muurausta voisi suunnitelman mukaan tehdä, Muurari halusi välttämättä puhua "näistä rakentamisasioista" miehen kanssa. Naisten kanssa ei näköjään asioita tavata yleensä hoitaa.. No, tämä muurari ei ole vielä talon emäntää tavannut, mutta muut, no he tietävät jo paremmin.. :D Muuraria ei ollut vielä sunnuntaihin mennessä tavoittanut tieto värkkien viipymisestä, joten tiedonkulku pökkii välillä myös muihin, kuin asiakkaan suuntaan.

Toisaalta Hartman Koti on omalta osaltaan vastaillut meidän reklamaatiohin, tiedusteluihin ja kommentteihin  nopeasti. Yleensä vastaukset tulevat viimeistään seuraavan arkipäivän aikana. Miesten raksalogiikkaa hämmentäneet IV-putketkin tulivat hoidetuksi Hartsun ja tämän alihankkijan toimesta pikaisesti kuntoon.

Tänään oli aloitettu kaukolämpövaihtimen asentaminen, kohta päästään sähköisestä puhaltimesta ja 500 euron sähkölaskusta / kk eroon!

lauantai 9. helmikuuta 2013

Miesten raksalogiikasta

Meillä on nyt jonkin aikaa ollut raksalla esilllä aihe, että "miten yläkerran sisäkatto oikein sitten tehdään ja pitäisi käydä sitä katsomassa ja päättämässä asiasta". En ole oikein käsittänyt mistä tässä on ollut kysymys, kun lähtökohtaisesti asia on päätetty jo piirrustusvaiheessa. Yläkerran lattiavalun yhteydessä asia taas nousi esille ja sitten loppuviikolla päätettiin saada pääsunnittelijamme/vastaava työnjohtaja paikalle ja homma selväksi.

Ilmastointiputket on yläkertaan laitettu Hartmannin alihankkijan toimesta, joka vastaa kaikista putkihommista. Pääsuunittelijan johdolla timpurit ja tämän blogin toinen kirjoittaja sitten mittailivat yläkerrassa suunniteltujen väliseinien kohtia ja siis ihan ilmeistä oli heti, että putket on laitettu siten, että ne eivät olleet jäämässä suunniteltuihin kohtiin makuuhuoneissa ja toisaalta liitoskohtia oli tehty niin, että edellyttäisi myös katon alaslaskua sekä aulassa että makuuhuoneissa. 

Suunnitelmat on tehty niin, että yläkerran aulan kattokorkeus on keskellä korkeimmillaan 3 metriä, siinä tasainen alaslasku n. 3 metrin leveydeltä ja sitten sisäkatto laskee vinona harjan suuntaisesti makuhuoneissa niin, että niissäkin on tavanomaista korkeampi huonekorkeus ja sen lisäksi vinot sisäkatot. Tavoitteena on ilmeikäs, avara ja valaistuksellisesi sekä sisustuksellisesti kiinnostava ratkaisu. Aikoinaan sain jo piirustusvaiheessa erityisesti perustella sitä, miksi ihmeessä haluan niin korkean huonekorkeuden, sekä miksi haluan myös vinot sisäkatot yläkerran makuuhuoneisiin. Hartmannilla kuitenkin taivuttiin piirtämään yläkerta sen mukaan kuin esitimme, koska se teknisesti oli täysin mahdollista, eikä itse asiaa mitenkään olennaisesti edes kalliimpaa, ja katot on siis piirretty näin myös lupakuvissa.

Nyt sitten neljä miestä ihmetteli, mittaili ja suunnitteli kattojen alaslaskua, makuuhuoneiden kattojen alaslaskua ja tasaamista, sekä huonekorkeuksien madaltamista ylipäänsä. Kuuntelin sitä hetken sivusta ja ilmoitin sitten, että nämä vääriin paikkoihin asennetut putket siirretään ja katot tulevat olemaan juuri niin kuin ne on lupakuvissa piirretty. Pääsuunnittelija, timpurit ja toinen bloggaaja katsoivat minua vähän hämmentyneinä, mutta totesivat sitten, että "Joo, no niin. Tehdään niin." Tarvittiin siis yksi nainen ilmoittamaan, että mitään ihme virityksiä ei aleta tekemään, vaan tehdään juuri niin kuin on suunniteltu. Ilmastointiputkien asentaja ei meillä päätä sitä, että koko yläkerran katto, sisustukselliset  elementit,  valaistussuunnitelmat yms. muuttuisivat -ei todellakaan. Ylipäänsä en ymmärrä sitä, miksi lähtökohtainen olettama oli, että me vain mukautuisimme siihen, että putket nyt on satuttu laittamaan vääriin paikkoihin, eikä miesten raksalogiikalla tullut mieleen se, että ne siirretään niihin paikkoihin, mihin ne on tarkoitettukin.

Laitoin faceen vähän tarinaa tästä jutusta ja kommenttien perusteella on hyvin tavanomaista, että asennuksissa sattuu kaikenlaista "pikkusäätöä", eli ei mennäkään kuvien mukaan ja asukas joutuu sitten mukautumaan näihin viritelmiin, jotka pilaavat alkuperäisen idean, ja katselemaan niitä sitten aina ja miettimään vittuuntuneena, miten olisi kuulunut olla. Lupakuvista pidetään erittäin tarkkaan kiinni niin päin, että jos asiakas ei ole jotain asiaa huomannut, kuten esimerkiksi se sisäikkuna, josta kirjoittelin viime viikolla, mutta toisinpäin olikin lähtökohta se, että kuvien mukaista sisäkattoa ja ilmastointiputkien sijoittelua voisi noin vain hyvinkin joustavasti muuttaa. Ei, ei voi :D. 

Tässä väärinsijoitettuja IV-putkia ja väärintehtyjä kulmia.
Tämän jälkeen minulle sitten kerrottiin, että myös keittiön osalta oli aiemmin tullut esille tilanne, jossa jälleen ilmastointiputki oli itse asiassa jo lähtökohtaisesti suunniteltu siten, että se oli toteuttamiskelvoton. Ratkaisuksi oli tarjottu, että keittiön yläkaappeja lasketaan 20 cm alemmas! Näin tämä putki sitten mahtuisi hyvin olemaan siten kuin se oli tehty. Miesten raksalogiikkaa jälleen. Meillä on kettiö korkeata tilaa ja auki yläkertaan asti. Korkeimmillaan nousee yli kuuteen metriin. Tämä ns. koneseinä, jolla olevia kaappeja olisi siis pitänyt laskea, on yläkerran lattiarakenteen ja lasikaiteen kanssa samassa linjassa. Tähän väliin oli siis nyt ilmaantunut ilmastointiputken pää. Välitilaa on aika vähän muutenkin ja olemme nimenomaan halunneet korkeat kaapit, jotta koneseinä on visuaalisesti nimenomaan se "koneseinä". Tätä viritelmää toinen bloggaaja ei ollut edes lähtenyt minulle esittämäänkään, vaan oli todennut Hartmannille, että "mä en ainakaan ala kertomaan rouvalle, että keittiötä pitää muuttaa tuon takia, saatte itse hoitaa sen!" No, ei alkanut Hartmankaan sitä esittämään minulle :) mistä se sitten kertookaan... vaan asiaan löydettiin ihan siedettävä toinen ratkaisu, jossa ilmastointiputki tulee yhdessä yläkaapissa ja tekee siellä mutkan ja tulee sitten ulos siten, että näkyy vain sivulle välitilan päälle, eikä lainkaan esim. olohuoneeseen. Mutta, mutta, jälleen olisi ensimmäinen miesten raksalogiikka-ajatus ollut se, että lasketaanpa noita keittiönkaappeja, eihän sillä niin väliä miltä se keittiö näyttää, kunhan voidaan ilmastointiputken antaa törröttää siinä missä se nyt sattuu olemaan. Ei, ei mene niin :D


Tässä muuten se toimiston ja mh:n väliseinän sisäikkuna.
Nyt se on sellainen millaiseksi sen alunperinkin suunnittelin.



EDIT 8.5.2014:

Sain tietooni, että tämä kirjoituksen perusteella ihmisille on jäänyt käsitys siitä, että LVI-urakan tehty LVI-asennus Erkki Rentola Oy olisi vastuussa IV-putkien väärästä asennuksesta. Olemme myöhemmässä kirjoituksessa todenneet, että IV-putkien osalta syynä oli virheellinen suunnittelu. LVI-töiden osalta meillä meillä ei ole moitittavaa vaan voimme vilpittömästi suositella Erkki Rentolaa.

Rentola on omalta osaltaa pelastanut Hartman kodin virheellisten LVI-suunnitelmien osalta mm. oma-aloitteisesti lisäämällä kondenssiveden poistoputken yläkerran jäähdytinkonvektorilta.

Muistakaa lukijat, että blogi on jatkuva tarina ja monista asioista voi olla myöhemmissä kirjoituksissa myöhempien tapahtumien johdosta olennaistakin lisätietoa.





tiistai 5. helmikuuta 2013

Yläkerran lattia

Tänään suoritettiin yläkerran lattiavalu. Operaatiota oli todistamassa useampikin Hartman kodin edustaja, sillä ilmeisesti meidän kohde edustaa jonkin asteista tuotekehittelyä heidän konseptiinsa tällä saralla.

Yläkertaan tuli siis Plaano lattiavalu. Valun alle laitettiin vielä erillinen kuituverkko sitomaan massaa. Materiaali on yllättävän juoksevaa, hieman kuin pirtelöä kaadettaisiin lattialle. Aine tasoittuu käytännössä itsestään.

Ainut asia, joka jäi harmittamaan, on kun saimme kuulla, että samaa materiaalia saisi myös värillisenä, esim. valkoisena. Se olisi ollut loistava vaihtoehto meidän alakerran lattialle, mutta valitettavasti meillä on jo laatat hankittuna.. Olisi ehkä ollut parempi, jos ei oltaisi asiasta kuultukaan :)

Plaano-lattian pitäisi olla lämmityksen kannalta parempi vaihtoehto, lämmön jakautuessa tasaisemmin koko lattialle. Valusta tuli 3 cm paksu ja syksyllä saadaan sitten käyttökokemuksia.




Savupiipun kohta suojattu, ei joudu piikkaamaan hormille reikää


Pumppu


Kuituverkko







Juoksevaa tavaraa

Homma eteni nopeasti



Tasaista tuli!


sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Seinän vahvistaminen televisiolle

Meillä on nykyisessä kodissa televisio nostettu seinätelineelle ja meidän mielestä se on toimiva ratkaisu, joten myös uuteen kotiin televisio on tarkoitus nostaa seinälle. Tämän takia meillä on olohuoneessa nostettu sähkö- ja datarasiat seinälle siten, että ne jäävät television taakse piiloon. Ei tarvitse koteloida seinää pitkin lattialle meneviä johtoja ja toisaalta seinän viereen muodostuva piuhahelvetti jää pois. Vähentänee myös pölyn kertymistä.

Emme miettineet asiaa sähkösuunnitelmaa pidemmälle, ennen kuin tämä seinä-asia tuli eteeni töissä. Tilasin töihin neukkariin tykin korvikkeeksi television puhelinneuvotteluiden ja muiden tarpeiden vuoksi. TV on 80", leveyttä komeudella on juhlavat 203cm ja painoa n. 70kg. Asentajan tullessa paikalle nostamaan televisio telineineen seinälle, hän ilmoitti heti, että tuo kipsiseinä ei tule sitä kestämään. Vaihtoehdoiksi jäivät seinän vahvistaminen tai maassa seisovan telineen hankinta. No, seinää ei haluttu purkaa, joten tilasimme maassa rullien varassa seisovan telineen.

Tämä sai minut huomaamaan saman heikkouden myös meidän suunnitelmissa. Vaikka tuskin tulemme tilaamaan 80" televiota, niin hieman isompikin televisio aiheuttaisi omat päänvaivansa seinän kestävyyden ja siihen kiinnitettävän telineen osalta. Mainitsin timpureille, että haluaisin seinän vahvistettavan ja he ottivat asiasta kopin. Ennen kipsilevyjen asentamista runkoon laitettiin lastulevyt joiden pitäisi kestää television kiinnittäminen. Homma hoidettiin sen verran nopeasti, että en ehtinyt ottaa kuvia itse vahvistuksista. Mutta, vinkkinä muillekin: vahvistus kannattaa tehdä jo samalla kun väliseiniä tehdään.

Vahvistus tiheään ruuvitetulla alueella

lauantai 2. helmikuuta 2013

Väärää kokoa

Väliseinät lähtivät siis vauhdilla viime viikolla ja heti maanantaina oli tarkoitus aamulla töihin mennessä käydä nopeasti katsomassa mihin kohtaan makuuhuoneen ja toimiston väliseinässä oleva ikkuna laitetaan. Mutta, eihän se sitten ihan niin mennyt...

Siinä, kun mittailtiin tuli mieleen katsoa rakennekuvia ja yllätys oli aika suuri, kun tajusin että kuvissa väliseinässä olikin yhden ikkunan tilalle piirretty kaksi pitkulaista "ampumaluukkua". Pihalle varastoitujen ikkunoiden tarkastaminen toi nopeasti varmuuden siihen, että tosiaankin, siellä odotti kaksi sellaista ikkunaa, joita ei todellakaan tultaisi asentamaan. 

Ajatuksena väliseinään tulevassa sisäikkunassa on siis ollut puhtaasti se, että se on vain sisustuselementti. Siihen on tarkoitus laittaa valoja jouluna, maalata sormiväreillä, kiinnittää sisustustarroja jne. juttuja, mielen- ja vuodenajan vaihteluiden mukaan. Toisaalta se tuo myös avaruutta ja valoa. Todellakaan kaksi katonrajaa asennettavaa ampumaluukkua ei toimisi tässä tarkoituksessa. Eli -ongelma, koska nämä toimitetut ikkunat eivät sovellu siihen käyttötarkoitukseen, johon ne on tarkoitettu.

Hartsulla ei muistettu, että olisi ollut mitään puhetta siitä, mitä varten ikkuna ylipäänsä väliseinään haluttiin tai minkälainen sen olisi tullut olla. Ihan sama - juuri nyt en jaksa väitellä tai välittää kenen vika virheellisesti piirretyt ikkunat ovat, tai mistä ne johtuvat. Haluan vain, että väliseinän sisäikkuna on juuri sellainen, kuin olen suunnitellut. Ei mitään vähän sinne päin, vaan ihan juuri sellainen. Jos näin ei ole, on ihan sama, vaikka ikkunaa ei tulisi ollenkaan. Harmittaisi vaan koko ajan, kun muistaisi mitä olisi voinut olla. 

Tosiasia on, että lupakuvissa on yhden ikkunan sijaan piirrettynä kaksi ampumaluukkua, joita en niistä ole huomannut. Toisaalta, lupakuvien tarkastukselle tulisi varata huomattavasti pidempi aika, jos esim. on tarkoitus että asiakas tarkastaa, että ikkunat on piirretty oikeanlaisina, vaikka asiakkaallahan tämä vastuu sinänsä kyllä on. Asiakkaan on kyllä käytännössä pakko myös luottaa siihen, että kuvat vastaavat puhuttua ja on tehty riittävällä huolellisuudella. Olen myös sitä mieltä, että jos muutetaan jotain sellaista, mitä asiakas on nimenomaisesti toivonut, tulisi siitä jollain lailla mainita lupakuvien toimittamisen yhteydessä. Koska tällä kyseisellä ikkunalla ei ole mitään muuta funktiota, kuin olla se sisustuselementti, jonka olen suunnitellut, niin olen ihan varma, että olen asiasta kertonut. Tottakai voi myös olla, ettei Hartsulla ole muistikuvaa siitä, mitä on puhuttu. Kun makuuhuoneessa ja toimistossa on kahdet sarjat tälläisiä ikkunoita, voisi ajatella myös niin, että kopiointia näiden osalta olisi saattanut tapahtua myös väliseinän kohdalla.

Onneksi timpurit olivat taas asialla, niin tämä asia tuli ilmi ennen asennusta. Totesimme, että tämän väliseinän asennus jää myöhempään ja me etsimme siihen sellaisen ikkunan kuin alunperinkin on ollut tarkoitus. Mikä ei muuten ollutkaan ihan niin helppoa, kuin olisi luullut, ja yhden turhan Peräseinäjoen perukoille tehdyn hakureissun jälkeen hylättiin Facebookin ja Tori.fi -myyntipalstat ja soitettiin sitten samalle puusepälle, jolta saatiin kesällä mittatilaustyönä ikkuna mökille. Ikkuna haettiin torstaina ja sitä on nyt maalattu tänään. Just oikeen kokoinen! 

Tästä ongelmasta selvittiin siis 120 euron lisäkustannuksella ja oman ajan käytöllä. Meillä olisi nyt sitten myytävänä kaksi ylimääräistä sisäikkunaa 120*40. Tarjouksia voi laittaa tulemaan :) 

Jostain syystä tällä viikolla on väärää kokoa ollut tarjolla muutenkin. Takan osalta on tullut jokin virhe ja olisimme saaneet isomman takan samalla hintaa, mutta kun ei mahdu. Takkaseinälle tulee pistokkeita ja valokatkaisijoita, emmekä voi enää lähteä muuttamaan niiden paikkoja, joten tältä osin oli pakko pitää kiinni alkuperäisestä. 

Palataan tähän väliseinä-ikkunaan asennuksen jälkeen.