Sivut

tiistai 29. tammikuuta 2013

Väliseiniä paikoilla

Hetken aikaa tuntui, että eteneminen on hitaanpuoleista, sillä mitään näkyvää ei juurikaan tapahtunut. Tänään taas tuntuu siltä, että kaikesta edistymisestä ei ehdi edes tähän blogiin raportoida. Parissa viikossa yläkerran lattian pohja on valmistunut ja lattialämmityksen asentaminen on alkanut, seinät on levytetty, lisäksi sähkäri on ollut taas ahkerana vetämässä putkiaan ja ja alakerran IV-putkia on viimeistelty.


Yläkerta avaruudessaan lattialämmityksen asentamista ja lattia valamista


Lisää kuvateksti



Lattalämmityksen asentamista

 Alakerrassa alkavat mittasuhteet muodostua. Väliseinien runkoja on noussut ja osittain levytetty.












torstai 24. tammikuuta 2013

Kommentteja ja kokemuksia Hartman koti -toimitukseen


Tässä osittain kommentteja myös mm. Raakaa peliä raksalla –blogissakin esiin nousseisiin seikkoihin. 

Hartman kodin sopimuskokonaisuus oli meillekin melko työläs ja vaati paljon aikaa avata, mitä joissakin kohdissa tarkoitetaan. Vakioehtojen lausekkeet eivät soveltuneet ja olivat keskenään ristiriitaisia. Keskustelimme sopimuksen eri kohdista erittäin yksityiskohtaisesti myyjän kanssa ja selvitimme kirjausten sisältöä ja niiden käytännön merkitystä. 

Saimme kuitenkin kokonaiskuvan siitä, mitä sopimus sisältää, mitä saamme sovitulla hinnalla ja mitä meille jää itselle tehtäväksi. Painotimme myyjälle useasti, että meille on ensisijaisen tärkeää tietää nimenomaisesti ne rajapinnat, jotka jäävät meidän vastuulle. Edellytimme myös, että kaikki muutokset kirjattiin nimenomaisesti sopimustekstiin, jotta vakioehtojen ja toimitussopimuksen välille ei jäänyt ristiriitaisuuksia. Monesti juristeja voidaan käyttää kovinkin pienissä asioissa, mutta talon rakennuttamisessa ja sen sopimuskuvioissa vielä käytännössä aika harvoin, kyseessä on kuitenkin yleensä yksittäisten ihmisten ja perheiden elämän kallein hankinta. 

Meillä vastaava mestari jäi aika lailla syrjään tässä sopimusneuvottelussa ja toimi roolinsa mukaisesti teknisenä asiantuntija lähinnä erilaisten teknisten valintojen osalta, kuten esim. että Ekovillan puhallusvilla on laadullisesti parempi vaihtoehto tai että yläkerran lattia kannattaa tehdä myös valettuna. Kaikella kunnioituksella insinöörejä kohtaan, joiden kanssa on tullut paljonkin töitä tehtyä, mutta insinöörit saavat pysyä omassa asiantuntijaroolissaan siinä vaiheessa kun on kysymys sopimusteksteistä. Noin ylipäänsä kannattaa miettiä myös sitä, missä roolissa  pääsuunnittelija/vastaava mestari/ vastaava työnjohtaja jne., kulloinkin on (jos on sama henkilö) ja mitä sopimuksia hänen kanssaan on tehty, lähinnä siltä kannalta että tämä henkilö voi toiminnallaan / laiminlyönneillään aiheuttaa asiakkaalleen mittaviakin vahinkoja. Vastuuvakuutuksia sillä alalla ei juuri taideta käyttää. Joillain vastaavilla, jotka ovat aktiivisesti mukana tarjouspyyntövaiheessa, on myös tapana pyytää kaikilta toimittajilta juuri samansisältöinen tarjous ja pakottaa toimittajat tarjoamaan sitä, mitä tämä henkilö pyytää, jopa toimitustapoja myöden. No, jollain tavalla helpommalla saattaa päästä, mutta tosiasia kuitenkin on se, että toimittajat myyvät edullisemmin sitä, mitä valmistavat massoittain ja mikä sopii niiden konseptiin ja tuotantolinjoihin. 

Ratkaisuja samanlaisen lopputuloksen saamiseen voi siis olla useita ja me totesimme, että pyydämme tarjouksia vain lopputuloksista, emmekä lähde edellyttämään että toimittajan pitäisi sopeuttaa toimituksiaan tai tuotantoaan meidän, yhden maallikkoasiakkaan, näkemysten mukaan. Tämä perustui siihen, että yleensäkin vakiotoimitus on aina räätälöityä ratkaisua edullisempi. Toimittajat saivat siis valita sen ratkaisun, johon niiden tuotantolinjat ja toimitustavat parhaiten taipuivat ja joilla he olisivat edullisimmin voineet tarjota meillä sen lopputuloksen jota haimme. Esim. jos kyseessä on elementtitalotoimittaja, ei tuotantolinja kovin edullisesti taivu tuottamaan muuta kuin peruspituista elementtiä. Olemme edelleen sitä mieltä, että tällä tavoin saimme kokonaiskustannuksiltaan edullisimman vaihtoehdon. Toki vertailujen tekemisessä auttoi se, että meillä oli käytännön kokemusta tarjousten ja toimitusten vertailuista muista yhteyksistä. Ratkaisevana tekijänä ei myöskään ollut vain hinta, vaan myös esim. toimittajaan liittyvät riskit, pienten tai taloudellisesti epävakaalla pohjalla olevien toimittajien osalta, olisi tullut miettiä vakuusjärjestelyitä, eivätkä nekään olisi auttaneet jos toimittaja pahimmassa tapauksessa olisi mennyt konkurssiin kesken projektin ja olisimme joutuneet etsimään uuden tekijän puolivalmiille rakennukselle. Se olisi ollut todella kallista, hidasta ja vaikeaa.

Toistaiseksi Hartsun osalta ei ole meille tullut varsinaiseen toimitukseen liittyen yllätyskustannuksia. Toki tiesimme esimerkiksi keittiön osalta, että muutoksista tulee aiheutumaan meille varmasti lisäkustannuksia. Keittiön ja muiden kiintokalusteiden osalta tosin näyttää tässä vaiheessa, että hintavaikutus muutoksille tulee olemaan kohtuullinen. Yllätyksenä on kuitenkin tullut kustannusten osalta se, että ns. perustuotteen ja vaikka vähän kalliimmankin vaihtoehdon, joka on pakettiin otettu ja maksettu, vaihtaminen on suhteessa järjettömän kallista. Esimerkiksi portaiden osalta pelkällä lisähinnalla saa muilta valmistajilta paremman näköiset portaat ja siis meillä on vielä ns. sisällä se pakettiin kuuluvien portaiden hintaosuus, niin hintavertailulla pääsee kyllä tuntipalkalle. Ja aiemminhan olemme jo kertoneet sisustuspaketin epäselvyyksistä, johon on pian luvassa jälleen jatkoa, vol 3. 

Edelleen Hartman kodin osalta on syytä muistaa, että myyjä toimii vain agenttina, joka välittää kaupan Hartsulle. Myyjä siis tulee eri organisaatiosta, kuin talotoimitus. Totesimme joidenkin asioiden kohdalla myyjällemme, että vaikka hän meille jonkin asian kertoo, niin haluan sen kirjattavan, koska allekirjoitusten jälkeen hän periaatteessa väistyy sivuun ja asiakas on sopimussuhteessa suoraan Hartsuun.

Meidän myyjämme on henkilönä ollut loistava, hän on myös kaupanteon jälkeen auttanut meitä epäselvissä asioissa ja potkinut tarvittaessa asioista eteenpäin, sekä jaksanut myös kuunnella meidän avautumista muutamista toimimattomista seikoista. Omien ja muiden jo rakennuttaneiden ja rakennuttavien kokemuksien perusteella olemme havainneet, että myyjän valinnalla on suuri merkitys. Myyjällä on erittäin suuri rooli juuri toimituksen laajuuden ja rajapintojen hahmottamisessa, laadinnassa, selvittämisessä ja kirjaamisessa. Meidän osalta ei toistaiseksi ole tullut suurempia yllätyksiä, vain nuo aiemmin mainitut sähkärin läpivientien tiivistys oli epäselvä ja sekin onneksi kokonaisuuteen nähden aika pieni juttu.




Itse päädyimme jättämään maa- ja pohjatyöt sekä täytöt juuri sen takia, että Hartman kodin sopimusehdot eivät taanneet juuri minkäänlaista kustannusvarmuutta ja meillä oli pääsuunnittelijamme kautta kontakti hyvään urakoitsijaan. Lisäksi toimitukseen olisi mielestämme jäänyt erikoisia aukkoja ja rajapintoja, jotka vaikuttivat riskiherkiltä. Irrotimme siis maa- ja pohjatyöt kokonaan toimituksesta ja meillä urakoitsija hoiti maatyöt kokonaisuudessaan, teki viemäröinnit, salaojitukset ja täytöt sekä jonkin verran jo muokkasi maastoa. Lisäksi töiden lomassa käytyjen keskustelujen pohjalta, hän sanoi kuinka asioita kannattaisi valmistella jo tässä vaiheessa, että viimeistelytyöt olisivat sitten joskus mahdollisimman helppoja.



Reklamoinnin merkitystä ei voi korostaa liikaa. Olemme reklamoineet useista asioista ja  seikoista selkeästi ja nopeasti sähköpostitse ja lähettäneet ne melko laajalla jakelulla Hartman kodin organisaatioon. Mikäli vastapuoli ei reagoi reklamaatioon asiallisesti, voidaan tämän katsoa hyväksyneen reklamaatio perusteineen. Toistaiseksi olemme saaneet reklamaatioihimme asialliset vastaukset ja suhteellisen nopeasti. Suurin osa reklamaatioistahan on ollut jonkinlaisia laatuvirheitä tai -poikkeamia kuten esim. Skaalan ikkunat. Timpuritkin  ilmoittivat jo oma-aloitteisesti yhdestä ulko-ovesta toimittajalle, ettei sitä varmaan kannata karmeissa olevien jälkien vuoksi alkaa asentamaan ollenkaan :D Se, että reklamointitarvetta tulee koko ajan ei sinänsä meistä ole ongelma, tämähän on projekti. Se miten reklamaatiot hoidetaan on se mikä ratkaisee. 

Hartmannin konseptissa asiakas ei voi itse valita tai vaikuttaa siihen, ketä tai mikä porukka tulee timpureiksi. Käytännössä kokonaisuus ja onnistuminen on kuitenkin kokonaan heidän toiminnastaan riippuvaisia. Sopimusneuvottelujen aikana meille vakuutettiin, että tulemme saamaan hyvät timpurit ja näin onkin ollut. Joten tältä osin myyntipuheet ja lupaukset ovat pitäneet ja olemme olleet erittäin tyytyväisiä. 

Omaa roolia kannattaa myös miettiä; onko rakentaja vai rakennuttaja. Me olemme päättäneet pitäytyä rakennuttajan roolissa. Ei tämä homma mitään rakettitiedettä ole, siitä ei myöskään saisi tulla Juoksuhaudantie eikä Via Dolorosa. Mutta, helvetinmoinen projekti tämä on ja vaatii projektinjohtoa ihan samalla lailla kuin mikä tahansa projekti.




sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Kylppäri alkaa muodostumaan

tai no, ainakin mittasuhteet..

Kylppärin seinien muuraaminen on aloitettu, samoin kuraeteiseen tulevan kurapisteen. Aluksi suunnitelmissa oli muurauttaa ulkonevat hyllyt seinille, mutta sitten vaihdoimme syvennyksiin. Meille tulee syvennykset, joihin laitetaan lasihyllyt saippuoiden yms. säilyttämiseksi.

Suihkuun tuleva syvennys ja taaempana oviaukko

Saunan oviaukko


Kuraeteisein kurasyöppö

Kävimme tänään siivoilemassa raksaa hieman perusteellisemmin, ja piipahdimme myös parvekkeella nauttimassa maisemista. Aurinko paistoi keväisen lämpimästi ja viereisellä ladulla oli hiihtäjiä ruuhkaksi asti!












maanantai 14. tammikuuta 2013

Tarjouksen saamisen vaikeus - ja liukuovi-ikkunan metsästys

Meille tulee 2-kerroksinen talo, joten tarvitsemme taloon tietenkin portaat. Hartman kodin paketissa tulee luonnollisesti portaat, toimittajavaihtoehtoja on meidän tiedon mukaan kaksi.

Ennen sopimuksen allekirjoittamista kävimme parissa Hartsun kohteessa, joissa totesimme, että meidän mielestä portaat eivät vaikuttaneet kovinkaan laadukkailta. Molemmat portaat olivat samalta valmistajalta. Lisäksi viime kesän asuntomessuiltakin jäi mieleeni kyseisen valmistajan portaat ja jälleen laatuvaikutelma oli pettymys. Mainitsimme tästä myyjälle, ja pakettiin otettiin toisen valmistajan, Westwoodin,  tarjoamat portaat. Meillä ei ole toistaiseksi ole varmuutta toisenkaan valmistajan laadusta, mutta alkaa kohta näyttä siltä, ettemme sitä varmuutta tule saamaankaan.

Saimme alkutalvesta tilausvahvistuksen pakettiin kuuluvien portaiden osalta. Yllättäen portaat eivät meille kelvanneet, joten ilmoitin asiasta toimittajalle. Kerroin samalla, että mietimme parempaa mallia ja palaa asiaan. Emme saaneet mitään kuittausta, mutta asia oli ilmeisesti ok. Joulun välipäivinä katselimme valmistajan mallistoa, löysimme sopivan mallin ja laitoin tarjouspyynnön valmistajalle. Sekä myyjältä, että toimitusjohtajalta tuli takaisin poissaolovastaus, jossa ilmoitettiin töihin paluusta tämän vuoden puolella.

Soitin ennen loppiaista ja kysyin tarjouksen perään, kun mitään ei ollut kuulunut. Tarjous luvattiin lähettää loppiaista seuraavalla viikolla. Ei ole vielä näkynyt.

Tämä on osittain Hartsun konseptin ongelma. Asiakas ohjataan suoraan alihankkijalle, jolla ei näy olevan kiirettä vastata asiakkaan tiedusteluihin ja Hartsu olettaa, että asiakas hoitaa homman.

Soittelin Glasierille viime viikon alkupuolella, Seinäjoen Kaukokiito oli kuulemma paikallistanut kadonneen lavan ja Glasierin edustaja oli seuraavana päivänä menossa tarkistamaan vahinkoja. No, eipä ole Glasierista kuulunut, laitoin viikonloppuna lyhyen ja ytimekkään tiedustelun asennusaikataulusta, toistaiseksi ei ole vastausta kuulunut, joten taidetaan siirtyä piakkoin viralliselle reklamaatiolinjalle.


Ulkoverhoilu etenee


Kesäksi riittää maalattavaa




Vesimittari on asennettu!

keskiviikko 9. tammikuuta 2013

ala- ja yläkerta höyrysulutettu, ulko-ovet tontilla

Timpurit viettivät joulun välipäivät hyvin ansaittua lomaa ja palasivat raksalle tämän vuoden puolella. Alakerran osalta höyrysulku on saatu paikalle, samoin koolaukset näyttäisivät valmistuneen. Myös yläkerrassa on saatu Intellot seiniin. Lisäksi yläkerran lattian levyttäminen on päässyt hyvään vauhtiin.




Putket lisääntyvät!

Yläkerran lattiaa

kohta uskaltaa päästää lapsetkin yläkertaa katselemaan

Intelloa seinillä


Ulko-ovien olisi pitänyt jo aiemmin saapua tontille, tarkoituksena on ollut asentaa ne jo viime vuoden puolella etuovea lukuunottamatta, mutta jostain syystä niitä ei toistaiseksi näkynyt. Vain teknisen tilan ovi tuli ajallaan. Soittelin ovien perään, sillä takka olisi tarkoitus muurata viikolla 7. Ulko-ovet saapuivat eilen. Samoin olohuoneen liukuovi-ikkuna tulisi olla takan asennukseen mennessä paikoillaan. Tällä hetkellä aukot on tukittu styrokseilla ja muovilla, lämpö kuitenkin pysyisi paremmin oikeiden ovien kanssa.

Ulko-ovet odottamassa asennusta



Kuva autotallista ennen vuodenvaihteen helleaaltoa, puhdistamiseen meni reilu tunti













sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Raksan jätehuolto

Raksalla kertyy melkoisia määriä erilaista jätettä, pahvia, puuta, muovia, gyprocia, metallia, tyhjiä uretaani-pulloja, villaa yms. Olemme alusta asti keränneet jätteitä jätesäkkeihin lajiteltuna ja kuljettaneet niitä säännöllisen epäsäännöllisesti kaatopaikalle minun ja isäni toimesta. Puuta ollaan tuotu kotiin poltettavaksi ja kerätty kasoihin tontin reunalle odottamaan

Jätesäkit keräsimme tontin kulmalle odottamaan kuljetusta. Homma toimi siihen asti, kunnes lunta alkoi tupruttamaan enemmänkin  ja mustat jätesäkit jäivät valkoisen peitteen alle. Olin aiemmin miettinyt siirtolavan hankkimista tontille, mutta se ei tuntunut kovinkaan käytännölliseltä ratkaisulta, useastakin syystä. Lavan kustannukset ovat melko korkeat suhteessa siihen, että käy viemässä kertyneet jätesäkit peräkärryllä kaatopaikalle. Lisäksi lavalle laitettu materiaali kastuisi sateessa sekä itse lava täyttyisi lumesta. Samalla nousisivat tyhjennyskustannuksetkin lumen ja veden painon verran.

Ratkaisuksi löytyi Sitalta etulastauskontti. Kontti on pienempi kuin siirtolava ja kustannuksiltaan selkeästi halvempi. Ja parhaimpana puolena, se on umpinainen. Kontin etureunassa olevasta tuplaluukusta roskat saa helposti sisälle. Vesi ja lumi ovat pysyneet melko hyvin ulkopuolella ja raksakin pysyy huomattavasti siistimpänä. Konttiin voi heittää kaiken energiajakeen. Tyhjäys tapahtuu Sitan toimesta tilauksesta.

Metallien, villan gyprocin sekä muun ongelmajätteen osalta olemme keräneet niitä erikseen säkkeihin, laatikoihin ja kuormalavoille. Käyn tyhjäämässä ne kaatopaikalle viimeistään keväällä, kun tulevat esiin lumen alta. 










tiistai 1. tammikuuta 2013

Sähkö- ja valaistussuunnitelmista


Vaikka kuinka miettisit taloa ja sen mahdollisia käyttötapoja, niin on välillä ollut vaikeaa oikeasti tietää tässä vaiheessa kaikkia talon tapoja, kun ei sisätilojen mittoja pysty väliseinien yms. osalta kovinkaan hyvin hahmottamaan. Kirjoitin aiemmin, että meidän sähkösuunnittelun ja -urakoinnin tekee firma, jonka kanssa on toimiva keskusteluyhteys ja jonka ammattitaitoon luotamme. Tuo kyseinen yritys on Sähköasennus Jamppeeri Oy. Olemme pariin otteeseen istuneet yhdessä suunnitelmien äärellä ja ovathan ne muodostuneet. Talon ulkopuolelle ja sisäpuolelle on nyt vedetty paljon johtoa ja putkea vientejä varten.


Sinällään pistokkeet ja vastaavat voi helposti suunnitella makuuhuoneisiin ja varastoihin sekä vessoihin, niitä pitää olla riittävästi! Tässä vaiheessa ne ovat kuitenkin edullisempia tehdä, ja osittain niiden jälkikäteinen lisääminen olisi osittain mahdotontakin, jos tulisi sivuttaisvetoja jälkikäteen. Pistorasioita vedetään myös mm. keittiön saarekkeeseen ja yläkerrassa lattiaan lasikaiteen viereen, koska jo nyt tiedetään, että siihen tulee jalkalamppu ja että siinä kohdassa varmasti tarvitaan myös läppärin laturia.


Hieman yllätyksenä tuli, että nykyään ilmeisesti edellytetään datakaapelien vetämistä jokaiseen huoneeseen. Meidän perheessä se on toisaalta ihan tarkoituksenmukaista ja varsinkin kun Anvia on monopolissaan päätynyt siihen, että meidän alueelle ei vedetä lainkaan perinteistä kaapeliverkkoa, vaan ainoastaan kuituyhteys, joten myös televisiosignaali tulee kulkemaan datakaapeleita pitkin. Toistaiseksi en  luota langattomien verkkojen tiedonsiirtokykyyn, sitä paitsi parhaimillaan(pahimillaan) meillä tullee olemaan neljä tai viisi eri kanavaa katselussa. Lasten makkareihin tulee kahdelle seinälle täysi paketti pistokkeita sähkölle ja datalle, lisäksi makuuhuoneeseen, toimistoon sekä suunniteltuihin televisioiden sijoituspaikkoihin vedetään myös datakaapeli. Näin ei tarvitse miettiä sisustusta pistokkeiden asettamien reunaehtojen mukaisesti, vaan pistokkeita ja rasioita löytyisi aina tarvittaessa läheltä.

Valaistus tulee pitkälti olemaan kattoon upotettavien ledien varassa. Muutamiin huoneisiin tulee himmennettävät Hellan ledit, jotka himmennettäessä muistuttavat hieman Bemarien keulalla nähtäviä Angel eyes -valoja. Ulkokehän värisävyjä on tarjolla perinteisen valkoisen lisäksi myös sininen ja punainen(!?!). Ehkä hieman tylsän konservatiisivisesti päädyimme valkoiseen ja jätimme punaiset lyhdyt muille... Muilta osin tarkemmat tuotteet ovat vielä hakusessa, mutta sijoituspaikat ovat aika hyvin löytäneet paikkansa suunnitemissa. Kattovalaisimia tulee tietysti myös, mutta yleisvalo tulee ledeistä. Valaistuksen osalta haasteellisuutta lisäsi myös se, että korkeiden tilojen osalta valaistuksen tulee riittävä. Katon lisäksi ledejä tulee upotettuina yläkerran lattiaan kaiteen kohdalle ja rappuun. Tehostevalaistuksen kylppäriin, yläkerran kylppäriin sekä joillekin seinille toteutetaan myös erilaisilla ledeillä. Saunan osalta valaistuksen lopullinen suunnitelma on vielä haussa, mutta sen osalta on onneksi vielä vähän aikaa. 



Valaistuksen suunnittelussa pitää ottaa huomioon myös huoltotoimenpiteiden mahdollisuus, joten esimerkiksi keittiön kattoon ei tule lamppuja.

Kattojen osalta meille ei alakerrassa tule juurikaan alaslaskuja ja ruoteiden paksuus on 35mm. Lamput tarvitsevat 40mm, joten tiukoille menee, mutta syvyyden pitäisi kattopaneelien myötä riittää. Jamppeeri suunnitelmien pohjalta on hyvä tehdä muutoksia matkan varrella, heiltä tulee myös hyviä ideoita tuotteiden suhteen, esim. nuo Hellan valot, joita en olisi osannut itse etsiäkkään.