Sivut

torstai 27. joulukuuta 2012

Takka saatiin tilattua

Viimeisinä töinä ennen joulua saimme vihdoin aikaiseksi mennä uudemman kerran Uuniseppien myymälään käymään läpi meidän takka-tilausta. Kirjoitin jo aiemmin siitä, minkälaista takkaa olimme havittelemassa, mutta alkujaan pidimme takan muutoshintaa melko kovana.

Hartman kodin pakettiin kuuluva takka on melko halpa, ja siihen tehtävät muutokset tuovat jälleen lisähintaa, luonnollisesti. Tämä siis on ollut meillä täysin tiedossa koko ajan. Muutamalla muutoksella pääsimme kuitenkin kohtuulliseen suhteellisen muutoshintaan ja saimme mallista meidän silmää miellyttävän kokonaisuuden. Vähän jäimme haaveilemaan hissi-luukkua, mutta sen hinta pompsahti jo sen verran, että jos alkaa sitä jyvittämään takan polttokerroille / niille kerroille, kun luukkua oikeasti haluttaisiin pitää auki, niin hankintahinta ei kuolettuisi ennen kansaneläkeikää. Vertailimme hintaa myös muiden toimittajien takkoihin ja myös siihen, että olisimme ottaneet muurauksen omasta mallista suoraan joltain muurarilta takkasydämen ympärille, mutta rahallisesti se ei olisi kannattunut plus, että lopputulos (ja myös tekninen toimivuus) vaikutti jotenkin jäävän taiteellisen luovuuden armoille.

Tilasimme Uuniseppien Manttelitakan, joka löytyi heiltä muutaman vuoden vanhasta mallistosta. Meille tulee alla oleva takka, samoilla värisävyillä,  vaikka ilmeisesti nuo oranssi pallot eivät pakettiin kuulukaan.. :)


Kuvasta poiketen takasta tulee matalampi, eli 1650mm korkea ja 560mm syvä, joten se sopii suunniteltuun sijaintiin loistavasti. Takka ei tule blokkaamaan näkyvyyttä ja toisaata se ei myöskään tule pahasti tukkimaan olohuoneen avonaista tilaa, jäädessään lähelle seinää. Savupiipuksi tulee harjattu teräsputki, joka on samankaltainen liesituulettimen poistoputken kanssa. Yläkerrassa putki jää näkyviin puhtaana, tulee sitä tiiliseinää vasten. Mielikuvissa näkymä on ainakin todella hyvä. Sähkösuunnittelmassa varattiin jopa pistorasioita takan yläpuolelle.

Liukuovi-ikkunan seikkailuista

Olohuoneeseen on tulossa asuntomessutyyppinen -liukuovi-ikkuna. Valmistajan löytäminen sinänsä oli yllättävän haasteellista, verrattuna siihen että ainakin kaksilla viime asuntomessuilla on ollut kohtuullisen paljon erilaisia isompia liukuovi- ratkaisuja. Tai, voisi sanoa että valmistajia sinänsä kyllä markkinoilla on, mutta jos hakee kohtuuhintaista valmistajaa, jonka tuotteet täyttää lämpöarvovaatimukset, niin vaihtoehdot ovatkin jo aika rajalliset. Hartman totesi jo alussa, että heiltä ei ratkaisua löydy ja tämä on irrotettu toimituksesta.

Syksyn tarjouspyyntökierros päätyi meillä Glasieriin, jonka löysimme Tampereen asuntomessuilta. Muutamat isot valmistajat eivät antaneet tarjousta lainkaan tai tarjous oli hinnaltaan vähintään kaksinkertainen. Vähän tämäntyyppistä tilannetta toki osattiin odottaa viime talven jälkeen, jolloin yritimme saada mökille vähän samantyyppistä ratkaisua. No, siihen liittyvä tapahtumaketju taitaisi kokonaisuudessaan olla kyllä ihan oman poustauksensa arvoinen ja jätetään se nyt.

Liukuovi-ikkunan toimitus oli sovittu viikolle 49, jolloin se Kaukokiidon toimesta kävikin kääntymässä tontilla. Tuolloin jo kuskinkin toimesta todettiin, että ikkunan runko on kuljetuksessa niin pahasti vaurioitunut, että sitä on turha edes ottaa tontille ja se lähti siis samantien pois. Sen jälkeen on odoteltu mitä tapahtuu. Pari viestiä ja yhteydenottopyyntöä on toimittajalle jätetty ja tänään, tapaninpäivänä, saatiinkin puhelu että Kaukokiito on hukannut kyseisen liukuovi-ikkunan. Tällä on siis mittaa 230 cm x 400 cm, joten ihan pikkurakoon sitä ei voi hukata. Toimittaja kertoi jatkavansa ikkunan etsimistä, jotta voisivat tutkia sen ja päättää korjautetaanko se vai tuleeko uusi. Vahva veikkaus on, että tulee uusi. Pisteet toimittajalle siitä, että tiedotti vihdoin ja ilmeisesti tosissaan tekee töitä kadonneen liukuovi-ikkunamme löytämiseksi. Kyllähän tässä jonkin aikaa odotellaan, mutta lähtökohtaisesti ei ole meidän ongelma, jos rahdinkuljettajalta katoaa tavaraa.

Katsotaanpa minkälainen jatkokertomus tästä muodostuu, ennusmerkistö ainakin viittaa siihen.

Ikkunat ovat muutenkin olleet haasteellisia. Toimitukseen kuuluvista Skaalan ikkunoista olemme reklamoineet, niissä yhdessä ei siis ole vielä havaittu laatuvikaa, vaikka senkin asennuksesta puuttuu ainakin "tuuletusvarsi", lisäksi kaikissa ikkunoissa on ongelmallinen ratkaisu ikkunanavaajan reiän suhteen; ne on tehty niin, että ikkunoita ei saa auki, jollei pakota läppää ristipääruuvin yli, jolloin läppä vetää maalit mukanaan ja tuloksena on siis lopulta mustapäiset ristipääruuvit valkoisissa karmeissa. Lisäksi avaajalle tarkoitettuja reikiä ei ilmeisesti ole kaikissa ikkunoissa porattu/asennettu suoraan, mikä aiheuttaa ongelmia ylipäänsä ikkunoiden avaamisessa. Kaikkia ongelmiahan ei vielä ole voinut edes havaita. Ikkunoiden osaltahan olemme jo hyväksyneet kaksi vääränkokoista ikkunaa, joten ei nyt pikkujutuista nipoteta. Meillä kävi Skaalan lähettämä korjaaja, joka totesi, että pitää palata asiaan.

Taitaa tulla yksi luku jatkokertomukseen tästäkin.

sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Hyvää Joulua! Happy X-Mas!


Olispa hienoa sanoa, että jouluna annetaan hetkeksi tämän projektin olla, mutta kuten kaikki tämän läpikäyneet tietävät, niin eihän se niin mene. Jossain vaiheessa ennen välipäiviä on pakko käydä tekemässä kunnon raksasiivous ja kun pakkaset on tätä luokkaa, täytyy käydä pari kertaa päivässä tarkastamassa että lämppäri on toiminnassa. Tavallaan kyllä ollaan tyytyväisiä, että autotalli ei ole vielä noussut ollenkaan, vaikka sille alkaisi alkuvuodesta tullakin tarvetta. 

Raksalla käydessä tulee mietittyä sitä, että ensi joulu ollaan uudessa kodissa -Hienoa! Kortteja ei tänä vuonna saatu lähtemään, joten toivotamme kaikille rakkaille, kaikille vakilukijoille, kaikille satunnaisille kävijöille:
Hyvää Joulua! Happy Christmas!



Pakkohan se oli viedä jotain joulukoristetta uuteenkiin tupaan!

Meidän tontut kurkkii 
... ja keittiön puolella

tiistai 18. joulukuuta 2012

Lumityöt - talvirakentamisen juhlahetkiä

Kovien pakkasten lisäksi on viime aikoina saatu nauttia myös lumitöistä. Onhan se hauskaa tehdä lumitöitä useammassakin kohteessa. Toisaalta raksalla se on tässä vaiheessa melko heppoa, kun voi huoletta työnnellä tontin reunoille ja ojiin. Eilen illalla teimme lumitöitä tunnin verran ja myöhemmin illalla käydessä näytti kuin pihaa ei olisi kolattu ollenkaan. Käy tämä toisaalta kuntoilusta, kun joka iltaa saa tehdä kahdet lumityöt.
Koiran leikittämistä lumitöiden ohessa




Timpurit olivat viimeistelemässä aikaisempaa kohdettaan itsenäisyyspäiväviikon ja ovat palattuaan keskittyneet ulkoverhoilun sekä muiden ulkotöiden tekemiseen. Lisäksi LVI-urakoitsija on käynyt vetämässä paikoille yläkerran vesi- ja viemäriputkia sekä keskuspölynimurin putkia. Keskuspölynimurin osaltahan saimme Hartman kodin kanssa sovittua toimituspaketin laajuudesta siten, että konaisuudesta tuli meidän mielestämme tyydyttävä. Lisähintaan ostimme kuitenkin keittiöön kaapiston sokkeliin asennettavan roskaluukun. Meillä on sellainen nykyisessäkin asunnossa, ja se on melko kätevä. Imurin rasioiden suunnittelu tehtiin A3:selle tulostettujen kuvien, mittanauhan ja sen avulla oikeaksi mitatut kengännauhan avulla, oli melko kätevä tapa ja saimme melko nopeasti rasiat meidän mielestä hyville paikoille.




Jäähdytyksen kierrossa käytettävä putki


Keskuspölynimurin putki




imurin mittailua

lauantai 15. joulukuuta 2012

Hartman koti sisustuspaketti -Vol 2

Sisustusvärisuunnitteluun on pakko taas palata.

Posti toi meille perjantaina valmiin sisustusvärisuunnitelman, mutta meille kävi kyllä samoin kuin eräälekkin entiselle pääministerille, joka sai kasan papereita täysin pyytämättä ja yllättäen!

Voitte kuvitella meidän yllätyksen asteen, kun omasta mielestämme olemme vielä siinä vaiheessa, että mietimme kylppärin laatoitusta, eteinen-keittiö-olohuone laattojen osalta myös mm. kokoa. Nyt nämä asiat olikin ratkaistu aivan meidän puolestamme. Joku voisi pitää tätä kätevänä palveluna, mutta meitä se lähinnä ärsyttää. Kun ottaa huomioon, että näin toteutettuna lisähintaa paketista pitäisi jälleen suorittaa lähes viisituhatta euroa, vaikka olemme siis itse ostaneet jo esim. yläkerran makuuhuoneiden laminaatit ja alakertaan tuohon keittiö-olohuone-eteinen laattohin plus-hintaisen tuotteen.

Edellisen käyntimme jälkeen olemme saaneet suunnittelijalta yhden sähköpostin, jossa on kyselty seinämaalien kiitävyysasteita. Siihen on jotenkin vaikea vielä ottaa kantaa, emmekä vielä ole siihen edes vastanneet, ajatuksena on ollut, että jos vaikka vähän talossa testaisi ja katselisi miltä eri kiiltävyysasteet vaikuttavat ennen valintaa ja toiseelta, luulisi että tuon kiiltävyysasteen olisi voinut valita paljon paljon paljon myöhemmin, vaikka vasta siinä vaiheessa kun joskus päästään sisäseiniä maalaamaan.

Sisustusvärisuunnitelma sisältää vielä tilausvahvistuksen, joka pyydetään palauttamaan ja jolla vahvistaisimme "kyseiset tuotteet suunnitelman mukaisesti". Pienenä joustona luvataan, että "saumasävyt käydään läpi vielä asiakkaan kanssa ennen ennen toimittamista". Just, just. Ei taideta palauttaa tätä sitoumusta.

Sisustusvärisuunnittelun osalta tavoitteet on nyt siinä, että saataisiin kohtuuhintainen laminaatti yläkerran aulaan ja alakerran lattiat, sekä laatat että laminaatit. Lisäksi seinämaalit on ajatuksena. Muilta osin tuntuu tarkoituksenmukaisuus koko ajan karkaavan kauemmas.


sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Rajapintoja

Hartman vastaili sekä reklamaatioomme, että myös avoimiin kysymyksiin. Ikkunoiden osalta asia on selvityksessä, Skaalan edustaja on tulossa tarkistamaan ikkunoita.

Keskuspölynimurin rasia-ongelman osalta saimme mielestämme hyvän vastauksen ja asia saadaan hoidettua hyvin, eli saamme lisää tarvittavan määrän rasioita. Yhden väliseinän osalta joudutaan tekemään rakenteellinen muutos, sillä suunniteltu tiiliseinä ei olisi mahtunut huoneissa olevien ikkunoiden väliin. Väliseinä muutettaisiin puurunkoiseksi ja pinnoitettaisiin kosteuden kestävillä levyillä. Tämä ilmeisesti tyydyttää myös pääsuunnittelijaa / vastaavaa mestariamme. Yläkerran sisäkaton toteutus on vielä auki ja odottelemme ehdotuksia.

Uutena muutoksena meille ehdotettiin yläkerran sisäseinien kiinnityksen muuttamista. Sen osalta on vielä selvitykset kesken. Kyseessä kuulemma tuotekehitystyö -no, meitä kiinnostaa laatu ja kustannusvaikutukset.

Raksalla homma etenee vauhdikkaasti. Alkuviikosta vedettiin ulkopuolelle tulevat sähköt, jotta ne saadaan verhoilujen alle. Hyvänä uutisena tuli, että pistorasioita ei tarvitse vetää silmien korkeudelle vaan ne voidaan asentaa alas. Aikamoinen määrä johtoa meni jo ulkoseinille, hieman mietityttää se kaapelin määrä, joka joudutaan itse taloon vetämään..

Verhoilu ja tellingit nousevat tasatahtia

Terassin valaistusta

Timpurit ovat saaneet ulkoverhoilun hyvää vauhtiin ja pohjoinen seinusta alkaa olemaan valmis, samoin kattopellit on asennettu. Kattopellin asentaminen näytti melko yksinkertaiselta, mutta saas nähdä kuinka miehen käy kun pitäisi itse asentaa se autotalliin. Täytyy kyllä todeta, että meidän timpureilla ei ole merkkejä korkeanpaikankammosta, sen verran korkealla tuo katto nousee. Kiipesin itse telineille katsomaan tilanne ja että itselläni menisi jonkin aikaa siihen, että pystyisin tekemään töitä noissa olosuhteissa.







Mielenkiintoinen yksityiskohta nousi esille meidän sähköurakoitsijan kanssa aiemmin tällä viikolla, nimittäin läpivientien tiivistäminen. Itse oli toki jollain tasolla tiedostanut, että tehtäessä seiniin reikiä, ne tulee jollain tavoin tiivistää. LVI-työthän me ostimme Hartsulta, mutta sähkön osalta otin luottamaltani yritykseltä sekä suunnittelun, että näillä näkymin myös koko urakan. Sähkötyöt jätettiin pois Hartmannin paketista, koska heillä ei ollut tarjota taloautomaatiojärjestelmää. Ajattelimme, että kun rakennamme suht suuren ja laadukkaan talon, emme ala luopumaan taloautomaatiomahdollisuudesta, koska se kuitenkin on kovaa vauhtia yleistymässä. Voi olla, että lompsa ei kestä ihan täysimääräistä automaatiota, mutta optiomahdollisuus kuitenkin jää siltäkin osin, mitä ei nyt vielä toteuteta.

Aluksi ajatus oli kilpailuttaa urakka kokonaisuudessaan suunnitelmien pohjalta, mutta aikataulutukset ja suunnitelmien muokkaaminen johtanevat käytännössä siihen, että otamme myös urakoinnin suunnittelijalta. Ei välttämättä halvin ratkaisu, mutta toisaalta vuoropuhelu toimii hyvin ja olemme vakuuttuneita heidän osaamisestaan. Lisäksi tähän mennessä kaikki on aina tullut tehdyksi ajoissa, joten sekin on hyvä merkki.

Läpivientien tiivistämisen osalta siis LVI-osalta tiivistämiset on tehnyt urakoitsija, eli tämä kuuluu heidän urakkahintaan. Meidän sähköurakoitsija on taas tottunut siihen, että timpurit hoitavat kaikki tiivistykset. Sain häneltä epäuskoisen puhelun aiemmin viikolla, kun olivat sattuneet Hartsun edustajan kanssa yhtäaikaa tontille ja tämä oli kysynyt tiivistyksistä ja todennut, että timpurit voivat sen tehdä lisähintaan. No lopputulema on, että sähköurakoitsija tiivistää omat reikänsä, lisäksi meidän vastaava mestari kävi vielä opastamassa tiivistysten teon siten, että ilmavuoto saadaan minimoitua, tämä ei kuulemma onnistu pelkällä uretaanilla, vaan edellyttää myös teippaamista Intelloon. Kokonaisuudessaan tämä siis ratkesi aika helposti, mutta oli hyvänä oppina tulevaisuutta silmällä pitäen. Sopimusten teossa on aina tarpeellista huolehtia siitä, että rajapinnat ovat selvänä, niin myös tässäkin raksahommassa.

Pääovi ja ovikello



Läpivienti toimistossa


Teknisentilan läpivientejä

Enoni kävi katsastamassa raksan edistymistä. Juttelimme niitä näitä rakentamisesta kun puheeksi tulivat sisäseinien materiaali. Meille on tulossa kipsilevyt, mikä tuntuu olevan nykyinen standardi puutalorakentamisessa. Enoni jäi ihmettelemään, miksi emme tekisi seiniä MDF-paneeleista. Täytyy sanoa, etten ole aikaisemmin törmännyt MDF:stä tehtyihin seiniin. Asia jäi kuitenkin sen verran kytemään, että joudun kyllä hieman kyselemään sen perään. Hän asuu Norjassa, jossa MDF-paneelista tehdyt seinät ovat kuulemma melko yleisiä. Materiaalin etu olisi se, että pinta ei tarvitsisi tasoitteluja ja väri olisi materiaalissa valmiina.